miljöfemmorna

Ännu en webbplats i Webbstjärnan

Tips på bättre val när det kommer till konsumtion

Skriven av: Ines Fryksdahl och Juliet Hedström.

Saker som kan hjälpa dig välja bättre:
Det finns ett kontokort… Ett kontokort som Ålandsbanken har utvecklat. Kontokortet visar vilken klimatpåverkan du har varje gång du betalar. Kortet läser av vilken slags butik du handlar i, vad det kostar

och i slutänden hur mycket CO2 utsläpp varan har genererat. Kortet är också biologiskt nedbrytbart.
För denna uppfinning blev Ålandsbanken nominerad tillsammans med Coop och Ålens, till; Årets insats 2017. Det är nytänkande och vi behöver mer av sådana uppfinningar! 

Kläder av sur mjölk:    

Företaget Qmilch har upptäckt att man kan göra kläder av gammal sur mjölk. Eller snarare det sura mjölkproteinet. Proteinet används för att göra ett textilfiber som kan användas till kläder. Man tar vara på proteinet och bort med vätskan, proteinet blir i slutänden till garn och kan användas. Prossessen kräver inga kemikalier och det går åt Max 2 liter vatten till ett kilo fiber. Kläderna är slittåliga och passar då till utomhusplagg. Enligt vissa känns kläderna som silke!

Kläderna är antibakteriella och passar då bra till textilalärgicker.

Nackdelarna är att man behöver föda upp kossor så man får mjölk. Om vi föder upp kossor så släpper de ut metangas. Fast det säger emot sig själv eftersom kossorna som vi föder upp för att få mat ger mjölk och dessutom är det den mjölken som vi inte dricker eller använder till annat. Också att uppfinningen inte har släpps än.
Frågor & svar: Vad för problem har uppfinningen löst?: Man behöver inte slänga mjölk som har surnat.
 På vilket sätt är det är problemet kopplat till hållbar utväckling?: Man behöver inte slänga mjölken som har surnat. Man använder mjölken istället för att slänga det.
 Hur har man löst problemet?: Man har tagit hand om den sura mjölkproteinet och kunnat göra kläder av de.
 Hur löste man problemet tidigare?: Man slängde mjölken och använde det inte.
 Var uppfanns uppfinningen?: I Tyskland av Qmilch.
 Vad behövs för att uppfinningen ska fungera?: Det behövs sur mjölk.
 Finns det några nackdelar med uppfinningen?: Nej jag tror inte det
Källor: feber , hexaformer , kurera , 12 uppfinningar som räddar världen

 

• Tåligt sPindel-tyg

Nu har man lyckats göra ett tyg som är gjort på samma sätt som spindelnät. Tyget håller längre och är därför ett bra val, därför är det bra om det användas till ytterkläder. För på kort sikt behöver vi inte tillverka så mycket kläder. Det är KTH (kungliga tekniska högskolan) och SLU (svenska lantbruksuniversitetet) som har tagit fram detta förslag. Tråden är lätt och biologisk nedbrutbart. Den är också elastisk.

 


Marlene Andersson och några kollegor arbetar just nu på konstgjord spindeltråd och dens princip. De försöker konstruera en spinningapparat som liknar spindelns trådskörtel.
”- Vi har stoppat in spindel-DNA i bakterier och odlat fram ett protein som är mindre än det riktiga spindel-trådsproteinet. Förhoppningen är att kunna spinna trådar genom att härma naturen och efterlikna spindelns PH-gradient i en spinningsarnårdning, säger Marlane.” Intervju av GP.se (Göteborgs-posten.se)

Andra möjliga användningsområden är plåster och inplantering av insulinproducerande celler hos deabetessjuka.
Källor: GP , kurera , 12 uppfinningar som räddar världen
GP.se upplagd: 20 nov 2016. Inne på Kurera.se och Svd.se: 21 nov 2017

« »

© 2018 miljöfemmorna. Tema av Anders Norén.