miljöfemmorna

Ännu en webbplats i Webbstjärnan

Plast av Bananskal

Plast av Bananskal

Plast är ett stort miljöproblem. Man tillverkar plast av olja och förbränningen av olja bidrar till den förstärkta växthuseffekten. Om man lyckas hitta miljövänligare sätt att tillverka plast, så kan det ge en stor, positiv inverkan på miljön. Att tillverka plast av bananskal är ett bra framsteg till en hållbar utveckling.

Vem ligger bakom projektet?

Elif Bilgin från Turkiet ligger bakom ”Plast av Bananskal”. Hon påbörjade projektet när hon var fjorton, och var klar när hon var sexton. 2013 vann hon ”Scientific American Science Action Award” för just detta projekt.

Elif Bilgins mål var att tillverka denna ekologiska plast, så att den skulle kunna användas, och sedan minska utsläppen i hennes hemstad Istanbul, Turkiet.

Vart kan uppfinningen vara användbar?

Uppfinningen kan vara användbar på ställen som raffinerar och använder mycket olja. Om dessa länder skulle börja använda ekologisk plast, skulle det vara en stor inverkan för miljön. Det hade även varit ett stort framsteg för den självaste hållbara utvecklingen.

Hur har problemet lösts tidigare?

Många länder har förbjudit vissa plastföremål. Ett exempel är Frankrike som förbjudit plastpåsar i landet. Nu är endast påsar från t.ex bioplast, papper eller tyg tillåtna. Även den lilla plastpåsen för frukt och grönsaker har blivit förbjuden. Den platsen är tagen för påsar av majs- eller potatisstärkelse.

Hur måste bananerna se ut?

För att man ska kunna tillverka plast av bananskal så behöver bananerna vara lika stora, lika gula och inte ha några märken.

Nackdelar

Egentligen så finns det inte så många stora nackdelar med plast av bananskal. Det ända som skulle ses som negativt kan vara transporten av bananer. Avgaserna från bilar och flygplan kan bidra till en ohållbar utveckling.

Källor:

– Plastforum.se

-Metro

-Noted.se

-Screen och marbraden

 

Gjord av: Olivia och Ines

« »

© 2018 miljöfemmorna. Tema av Anders Norén.